sunnuntai 6. syyskuuta 2015

SAANKO ESITELLÄ?


Päätoimisena kieltenopettajana lukuvuonna 2015-2016 toimii FM Leni Huuhtanen. Hänen opetuskieliään ovat englanti ja ranska, kevätkaudella mahdollisesti saksakin. Leni hoitaa myös yleisiä kielitutkintoja. Ehkä näitkin Lenin Forssan Lehden elokuisessa jutussa. Leni on oikein mukava, rauhallinen, innostunut ja aikaansaava nuori nainen.Toivotamme hänet tervetulleeksi  työhön aikuisopiskelijoiden pariin!

Kieliä opettaa kuluvana lukuvuonna opistossamme yhteensä 15 henkilöä. Opiskeltavia kieliä on täysi tusina: opiskella voi suomea, ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, italiaa, espanjaa, venäjää, viroa, japania, kiinaa ja kreikan kieltä. Ulkomaalaisista opettajistamme kuusi opettaa omaa äidinkieltänsä; he kaikki puhuvat lisäksi erittäin hyvää suomen kieltä.

Suomea ulkomaalaisille Wahren-opistossa opettaa Soili Rukko. Soili on erikoistunut suomen kielen opettamiseen ulkomaalaisille ja opettaa ulkomaalaisia myös päivätyönään.

Ruotsin kieli on tauon jälkeen palannut jälleen ohjelmaamme. Tarjolla on jopa kaksi ryhmää: alkeet ja jatko) ja niitä opettaa Ulla Lehtinen. Ullalla on tänä lukuvuonna myös alin ja ylin espanjan ryhmä. Ulla on ollut äitiysvapaalla; tosin hän jo viime keväänä hoiti opistossamme espanjan opettajan sijaisuutta.
Englantia opistossamme opettaa Leni Huuhtasen lisäksi Tuula Rauhala-Benuzzi, María Mastropaolo-Särkijärvi, Aino Koskelin ja Henry Rawstorne. Tuula tunnetaan myös italian opettajana, joka on myös asunut Italiassa.
 Aina iloinen ja positiivinen, argentiinalaissyntyinen María vetää englannin keskusteluryhmiä, mutta opettaa myös äidinkieltään espanjaa. Aino puolestaan on opettanut meillä  useampaakin kieltä eli englantia, ruotsia ja suomea. Tänä lukuvuonna hänellä on englannin ryhmä Teuron koululla Tammelassa. Ainolla on pitkä kokemus kielten opettamisesta myös ammatillisella puolella. Opistotyöhön hänet sitoo lisäksi kielten ohjaavana opettajana ja opistolaisyhdistyksen puheenjohtajana toimiminen Jokiläänin opistossa. Henry puolestaan veti meillä pitkään sekä englannin keskustelu- että lasten englannin ryhmiä, mutta muutettuaan kauemmaksi on lähinnä  toiminut meillä avoimen yliopiston opettajana.

Saksan opettajamme on Elina Korpihete  ja hän ”astui meillä remmiin” parisen vuotta sitten. Tänä lukuvuonna Elina aloittaa opettamisen vasta syysloman jälkeen. Marraskuussa hän tutustuttaa halukkaita myös saksalaisen joulupullan eli Stollenin tekoon.

Venäjässä meillä on kaksi opettajaa: Olga Vuorinen ja Olga Enqvist. Olga Vuorinen on ukrainalainen, joka on opettanut meillä myös suomea ulkomaalaisille ja pitänyt myös erittäin mielenkiintoisia luentoja mm. Tsernobylistä sekä erilaisia ruokailtoja. Tämän tekstin ilmestyessä ”Venäläiset hapankurkut” –kurssi on jo pidetty. Olga Enqvist on pitkäaikaisimpia opettajiamme.

Espanjan verkkokurssin opettaja Heidi Rytkönen on vetänyt meillä aikanaan sekä pitkiä että eriteemaisia lyhytkursseja. Espanjasta meillä ei aikaisemmin olekaan ollut tarjolla verkkokurssia, joten nyt siihen kannattaa tarttua ja saada tukea kielen hallintaan.

Viron kieltä (ja myös kalligrafiaa) on jo pitkään meillä opettanut Vivian Majevski.Vivian on järjestänyt opistolaisille myös monia matkoja Viroon.

Japanin kielen ja kulttuurin pariin on johdatellut Reika Vesala. Reika on vetänyt myös monia japanilaiseen ruokaan ja mm. origamiin liittyviä kursseja. Tänä lukuvuonnakin on tulossa ”Bento –eväitä japanilaisittain” ja origamikurssit erikseen lapsille ja aikuisille.

Kiinan kielen ja kulttuuriin on tarkoitus tutustua kevätkaudella 2016 ja teemaan meitä johdattelee Antti Karppi.  Antti on opettanut meillä kiinaa joskus aiemminkin ja esim. keväällä 2015 hän piti luennon opiston Kiinan matkalaisille.

Antiikin Rooma –luennot pitää ja matkan Roomaan vetää Heikki Jokinen, historian opettaja ja lukion apulaisrehtori. Heikki on tehnyt monia Italian ja Kreikan matkoja lukiolaisten kanssa, nyt Rooman matkan kohderyhmänä on aikuiset.

Lisäksi suomalais-sveitsiläinen Teemu Koivula pitää osan ylimmän ranskan ryhmän keskustelutunneista. Vaimonsa, syntyperältään sveitsiläinen Véronique Hofmannpuolestaan johdattelee ranskalaisen ruuan sekä suklaan saloihin.

Muita ruokailtojen vetäjiä ovat Anna Paija, joka aloittaa kasviksilla ja Halloweenilla ja jatkaa kevätkaudella keitoilla ja kakuilla. Anna asuu Somerolla ja ex-somerolaisena minun on pakko kehua hänen ja miehensä myös myyntiin valmistamia ruisleipäsiä (kuminalla tai ilman!), joita viime keväänä sain maistaa. Superhyvää! Marita Voglojev-Skivalos johdattalee kreikkalaisen ruuan saloihin, opettaa myös kielen perusjuttuja ja kreikkalaista tanssiakin on luvassa. Marita on asunut aikanaan pitkään Kreikassa. Arja Sura on vetänyt meillä sienikursseja, Kesän 2016 alussa hän tutustuttaa  kiinnostuneita villiyrtteihin.

Muita opettajia kaudella 2015-2016 ovat vielä Osmo Mansukoski ja hänen filosofisia pohdintoja harrastava ”Mitä mieltä olet... –kurssinsa, Tuula Teperi, joka ohjaa kehitysvammaisia tekstiilin ja taiteen maailmassa, Jenni Petänen Lettikouluineen, Eira Rosenberg Kesäkanakursseineen, Markus Saarinen ja Autoilun ABC –illat sekä Tarja Siuvatti, jonka luentojen aiheina ensi keväänä on ”Metsästä on moneksi” ja ”Sähkön käyttö kotona”.

Eli tässä meidän kielten, kotitalouden ym. osaava tiimi palveluksessanne. Tiimin avulla on opistotarjottimelle tänäkin syksynä aseteltu monenmoista mukavaa, hyödyllistä ja hauskaakin. Tule ja valitse omasi. Ja ilmoittauduthan ajoissa!

HS 3.9.: ”Vapaa-ajan harrastukset ovat parasta lääkettä arjen paineisiin: ne kohottavat mielialaa, torjuvat tylsyyttä, vähentävät stressiä ja laskevat sydämen sykettä.”

                                                                                 Esittelyn koonnut Kirsi Vikman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti